Tuesday, 15 August 2017

My Annoying's Manager

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Sekarang jam menunjukkan pukul 4.53 p.m . Keje semua dah settle. Filing dah settle, quote untuk customer dah settle, lazada dh settle (aku handle skrg ni). Jemput la shopping di Lazada. But, only 'whiteboard' je tau..! Kain baju kami tak deal dgn lazada.. hehehehehe.. Ouh one more thing i want to inform you guys make sure brg yg korang nak beli tu ada brands 'Writebest' ye.. (dh mcm promote je ni).

   Aku boring sebenarnyaa niii.. my Manager a.k.a Mr.SK Tan tah mana menghilang petang2 gini.. Selalu kalau ada kat office ni tak lain tak bukan the word 'dayah' akan bergema di telinga aku & juga office ni (serious talk).

Tapi, serious la ape yg aku ckp ni. Dia tak boleh je nampak aku, mesti nama aku yg kena panggil. Kalau aku xde 'prayer's time' mesti bergema office ni dia panggil. Haishh sabor je la with my annoying manager ni. Ade je keje nak bagi. Tapi, serious kott kalau dia takde seharian kt office terasa mcm boringg giloss. Terasa mcm ini bukan dunia kau yang sebenar (okay ayat aku over). huhuhuhu..

   Aku ingat masa awal aku masuk. Staff kata SK ni suka marah2 orang, annoying, bla..bla..bla..

Yelah kn bila dh dengar org ckp pasal 'negative' ni kau rasa2 kau gerun tak ?

Of course, aku pun gerun jugak masa tu. Tapi, itu dulu..!! manager yang aku kenal dulu tak sama macam yang orang cakap kn.

Dia bagi aku yang sekarang ni cuma annoying je.. yang terasa annoyingnyer bila nama aku 'dayah' je asyik dia panggil, pastu aku buat salah quote kemain la ayat dia kata dgn aku mcm ni  'buat macam ni tak professional you tau'.
Tetapiiiiiii... hakikatnyaaaa kalau dia buat salah, dia cuma gelak kambing pulak bila aku tegur dia. Menyampah pulak tengok.. Layankn aje lah perangai annoying dia tu.

Kadang2 terasa geram tau, kadang2 tu terasa kelakar pun ada.. hadoiiii...

Ape yang aku nampak sikap dia ni tak macam dulu la kot.. I mean, kalau dulu orang kata dia suka marah2 tu maybe dia penat dgn keje, dgn customer yg annoying, dgn nak buat quotation lagi2 bila sales went out. Serious.. aku memahami keje dia. Lagi2 pangkat besar, as a MANAGER. Sekarang ni, aku dah jadi assistant dia. Ape2 berkaitan customer nk quote barang, aku akan handle, about payment (jarang), buat surat rasmi (sakit otak nk memikir ayat). If let's say dia going out @pun sales takde kt office, aku akan handle buat quote.. Nampak mudah keje aku. Tapi, bila keje nak on time, diberi plak terus dpt bnyk, mmg kau tak menang tangan. Lagi2, dgn ragam customer lagi (kalau ada masalah). Menguji kesabaran jugak lah.. uhuhuhu..

Takpelah.. at least aku rasa ape yg orang lain rasa  before i judge org lain. hek3..

Okayyy.. aku dh takde mende nak ckp lgi dh.. Bye..



Sunday, 6 August 2017

Kosongnya Jiwa

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Pernah tak rasa kosongnya jiwa..? I mean if you get something, but for you it's was nothing. Nak kata suka, pun tak.. Nak kata tak suka pun tak.

Mesti tertanya2 kan ape lah yang "dayah katakan ni"..?

Korang pernah bercinta or minat kat seseorang..?
Don't cheat me okay..! Be honest..

Baiklah, korang rasa2 bila korang bercouple ape yang korang rasa..? your feeling..?

Rasa bahagia.. rasa dihargai.. rasa dilindungi..
rasa sweet2 gittew.. are you feel about this..?

Don't cheat me..!! Because i feel like this too, and i know you also too..

Honestly, i never couple with someone. Tak pernah langsung..!! Dari sekolah, kolej and until now.

I tak pandai nak bercouple seperti some of guy.. Yang i tau, i just ada rasa minat pada someone but they do not know..

Minat itu FITRAH.. kan ?

Dulu masa sekolah suka dengan ayat ni "kejar cita2, baru kejar cinta". Bak kata UNIC..

Masa sekolah/belajar dulu yelah ayat mcm ni. Tapi, bila dah bekerjaya baru terfikir soal ini.

But, what should i do ?

Where i want to starting now ?

I also want a partner like you guys.. orang kata peneman hidup. But, i don't like couple..!

Orang kata, ada yang nak tapi kau jual mahal..!

Bukan jual mahal, tapi lebih kepada menjaga harga diri bagi seorang wanita.. Bukan senang2 untuk memberi hati kepada lelaki.. That's me..

I berfikir & tertanya2, bilamana if one day i couple with someone.. then, sampai kemana hala tujunya..?

Adakah i blh yakin he will be my future partner dunya akhirat if couple 10 years ?

Jika couple then bawa kepada ikatan yang halal.. Itu adalah jodoh kamu. But, one more thing, is it Allah redha with this relationship..?

I have no answer for this..

Bila bercouple, ada yang panggilan dh lain.. calling with 'ma', 'pa', 'hubby'.. Astaghfirullah..

Babe, i want to tell you that i hate with this calling. Pernah tau, one guy call me like this 'ayang'. Ohoo.. do you think that i feel like this calling..? Boleh buat i melting..? Oh noo.. you're wrong..!! i tell you, panggilan itu sungguh murah untuk i & i hate this calling..

I tak begitu murah untuk panggil dengan panggilan ni.. You make disappointed with you.. for you it's a joke.. but, not me.. !! Stop it to calling me like this..

Lumrah.. tak couple pun banyak ujian & dugaannya.. am i'm right ?

So, my advice 'jagalah hati'.. hati inilah tempatnya pandangan ilahi.. don't easy to give to somebody yang tidak berhak untuk memiliki.. Izinkan supaya Allah menjaga untuk yang berhak memiliki.

Iaitu yang halal buat kamu..

Cari cinta matlamat.. Semoga Allah redha..

Sorry if my writing make you hurt.. i don't mean it.. i writes more about me..

Cari cinta yang agung, cinta ilahi.. jaga hati.. semoga one day, yang hadir menjaga hati untuk diri ini..

Saya menunggu awak.. saya harap awak juga begitu..

'Awak' yang saya pun tak tahu siapa..

Jaga hati awak untuk saya..

Ini bukan cerita jiwang.. lebih kepada menguatkan hati ini, memotivasikan diri..

Selamat Malam.. 11.28 p.m




Saturday, 5 August 2017

Kenangan Kita 05-08-17

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Semalam aku update pasal teringin nak makan bakso.. Tetiba, Tasya whatsapp kata "jom". So, hari ni time utk lepak2 & makan2 dengan kawan aku Tasya, Ain, & Ilas.. Thanks weyy sanggup berlapar sebab tunggu nak makan bakso dengan aku. Hehehhe.. ^_^

Bakso Biasa

Lepas je makan, dorang plan nak g jalan2.. Dah takde tempat lain dah nak round. Sungai Congkak je jadi destinasi. Dok lepak kat sungai, rendam kaki.. Seriusly sejuk gila air dia. Nasib, kaki aku tak cramps.. 


Air Sungai Congkak..


Then, aku ingat dah nak balik dah.. sebab jam time tu menunjukkan pukul 6 pm.. Dorang ajak selfie pulak dah.. Terpaksa pergi cari tempat nak selfie. Jawapannya kesini lah kami selfie..







That's all.. aku harap lepas ni kita ada masa bersama2 mcm ni lagi babe, before we're getting married. Miss this moment with korang babe. Byee... 

Wednesday, 2 August 2017

Lunch Time

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Alhamdulillah.. baru je lepas lunch. Tak sangkanya, almost 3 years aku selalu mkn sorang2 kat pantry. Takpun kak Faizah akan teman sekaki makan di pantry.. Tapi, hari ni sis Siew Chu pun joint sekali..

   Siew Chu ni korang pun tau dia bangsa apa kn ? Dgn nama dia pun dh tau bangsa chinese. Tapi kan, even dia berbangsa chinese, mak dia chinese. Tpi, mak dia pandai masakan melayu tau..!

Cuba teka dia bawak bekal ape hari ni..???

.....................................

.....................................

.....................................

Tettttttt... SALAH jawapan & sangkaan korang tu.

   Lunch ni dia bawak bekal nasi dengan rendang ayam.. percaya tak ? Mak dia pun pandai masak masakan melayu iaitu RENDANG.. i'm shocked you alls.. Yelah kan, selalunya chinese yg kita tau makan masakan mcm berair2 like mee soup, etc..
Tapi, ni rendang ayam kott.. Satu Malaysia gitu.. Tapi, memang tabik org yg pelbagai kaum ni pandai msk something yg kaum lain masak.. Seriously, from my heart aku tabik her mum.. ^_^

   Sambil tu, tadi sambil makan2 kami bersembang lah macam2.. Jenis aku, even berhari2 aku jumpa orang tu, if cakap2 bergurau2 kt telefon tu okay lagi. Tapi, bila dah duduk makan berdua aku rasa lain. Macam mana nak cakap eh.. ?? Rasa mcm janggal, rasa malu, nak cakap pun taktau benda apa yg nak cakap.. Even aku dengan dia sama2 je perempuan.. HAHAHAHA.. Peliklah aku ni. Tapi, itulah aku.. But, when aku dh kenal sangat2, aku dh betul2 ngam dgn orang tu. Aku blh je masuk.. Silap2 orang pun tak percaya "itu hidayah ke ?" HAKHAKHAK..

   Takpe.. aku cuba jadi lain sket, bercerita macam dia adalah kawan rapat aku.. Kami berborak lah cerita pasal "adik beradik berapa orang", "kakak @ abang dh kawin ke belum", "mak ayah keje mana".. Macam2.. But aku, aku jenis suka dengar orang bercerita daripada aku bercerita.. Entahlah.. memang aku gemar mcm tu. Korang citer lah ape2, aku dengar je.. if aku rasa aku perlu cakap, aku cakap..

   Yang ni pulak dia soal aku dh berapa tahun kerja kat sini, macam mana boleh dapat kerja sini..??

   Okay lah.. aku dah bekerja sini (Writebest Manufacturing Sdn Bhd) dah 3 tahun lebih pun.. Starting 03-06-14 - 02-08-17.. Lama tak lama lah.. Tapi, aku still disini.

Macam mana aku boleh dapat bekerja disini..??

   Aku, habis belajar awal bulan 4, 2016 .. Aku duduk menganggur pun 2 bulan sahaja. Aku tak pernah bekerja actually.. tapi, teringin nak bekerja masa tu after habis sekolah.. Even teringin sangat nak keje. Masa pertengahan bulan 5, 2016. Kawan aku Ilas ajak cari kerja. Aku kata kat mana nak cari ? Masa tu dia dah dapat kat kedai Motor Kawasaki kat batu 9 sini. Dia suruh aku try2 kat situ kot2 aku dapat kerani kat situ. Kami berdua pergi kedai tu, dan aku keluar tanya kepada owner kedai tu ada seorang aunty ni. Dia kata kat situ dah full.. takpelah.. takde rezeki.. Masa tu aku pergi minta keje petang. Balik dari sana pun dalam kol 5. Nak cari tempat lain office semua dah tutup. Kol 5 kan ?? ^-^

   Keesokannya, kami try cari di tekali.. Aku tak tau pun tekali ni banyak kilang. Seriusly, aku jarang sangat masuk kat kawasan ni. Pastu, aku try minta kat kilang jubin. Staff tu kata dah takde kosong. Aku try plak minta kat kilang proguard, isi borang then boss sana interview aku. Tanya lah macam2 based on course yg aku study. After that, dia kata kalau ape2 nanti dia call aku.

   Selepas je interview kat kilang proguard, aku try kat kilang Writebest. Kilang aku keje sekarang ni. First sampai sana, kami jumpa guard dulu. Tanya pakcik tu ada keje kosong tak. Pakcik tu kata dah full. Tapi, tulis je nama & no h/p kat buku yg dia sediakan dulu. Nanti, kalau ada kosong baru dia call aku. Seminggu selepas tu.. aku tak terima apa2 feedback pun dari mana2 kilang yg aku apply.

   Seingat aku time hari khamis tu, aku keluar teman ilas pegi beli kek kawen abang dia. Balik tu aku dapat call dari pakcik guard kilang aku keje sekarang ni dia bgitau ada staff office sorang ni dah berhenti. So, dia suruh aku datang esok utk interview.. Sebelum aku dapat call pakcik tu aku dah dapat keje sementara kat taska along aku bekerja. Kiranya next week monday dah masuk bekerja laa.. Kebetulan, masa nak dapat job sekarang ni sama pulak timing dia. Aku pun antara serba salah + confuse nak decide macam mana. Lalu aku kata kat pakcik guard tu.. tengok dulu macam mana. Aku perlukan masa utk buat keputusan..

   Sampai kat rumah, jiwa tak tenang.. confuse untuk aku decide. berfikir2 samaada aku nak terima keje tempat sekarang ni atau keje dengan taska (keje sementara je). Aku tanya mak & kwn aku ilas macam mana.. aku buntu.. Lama berfikir baru aku decide untuk terima bekerja kat Writebest.. Alhamdulillah.. still kekal hingga kini..

Aku dah penat nak menaip niii...!! Bayangkan aku type ni dari 12.30 waktu lunch tdi. Tpi, tak habis2 sampai sekarang. So, sekarang dah pukul 6.06 pm.. aku pun tak tau nak cerita apa dah.. aku mengundur diri dulu. Bye.. selamat membaca.. !
 

My Annoying's Manager

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum..    Sekarang jam menunjukkan pukul 4.53 p.m . Keje semua dah settle. Filing dah settle, quot...