Monday, 24 April 2017

Kenduri..

Bismillahrirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. hi..!! Hari ni aku masih terasa kenyang makan lauk kenduri kat Meru semalam. Kenyang weyhhhh... Aku rasa ada la naik berat 1 @ 2 kg macam tu sekarang ni. Mana tak nya, makan makan makan... Lauk yang disediakan pelbagai & sangat sedap. Antaranya ialah ;
~ Gulai nanas & ikan masin
~ Acar
~ Sayur Campur
~ Ayam Goreng Berempah
~ Sambal Belacan
~ Bubur
~ Kuih Muih, Kek Batik, Kek Brownies
~ Yong Tau Fu

                  Kek Brownies (crunchy gittew)

   Ini lah diantara makanan yang terhidang kenduri semalam.. banyakkan..?? That's why la kerja aku makan je semalam. dah kenyang pon macam tak kenyang pulak.. sumbat semua dalam perut. Apakah..??? Korang jangan tanya aku lebih-lebih ehh.. tampor kang. Hahahahha..

   Tapi en, kek brownies ni sedap tau. Rasa dia cruncy gittew.. aku teringin nak buat texture dia macam ni, tapi hari tu aku buat tak sama. WHY..?? Haihhh...takpe2.. next time we try more better than the past. Okay..!!

Saturday, 22 April 2017

Kisah Ape-Ape Aje..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. 

   Korang buat ape petang2 macam ni..?? Aku tak tahu nak buat ape. Tiada aktiviti nak buat. Bosaannnyaaa...!! Kebiasaannya, petang2 macam ni aku buat kuih @ roti bun pizza kalau aku rasa boring. Tapi, my problem is.... bahan2 nya tiada kat rumah ni..!! 

   Almost 3 days ni, aku kena jadi suri rumah nampak gayanya. Bangun pagi, after sembahyang subuh dah kena ke dapur, sediakan sarapan pagi untuk abah & abang aku 2 orang. Sebabnya mak & kakak aku tiada kat rumah 3 days ni.. Kucing kat rumah ni pon kena sediakan sarapan dia jugak tau..!! Ape, ingat manusia je rasa lapar..? Haiwan pon lapar jugak tau..! Hahaha.. Pastu, sambil siapkan sarapan kena basuh kain yang mana kotor.  Kemas rumah.. huhuhu.. takpe.. dah biasa dah.. Dah diajar dari kecik pon buat keje rumah. 

         menu pagi tadi, lempeng kelapa & keropok lekor

   Pastu, dah settle urusan pagi. Tengah hari dlm kol 11 keatas dah kena siapkan makanan tengah hari pulak. Hari ni simple je menu aku masak iaitu ikan keli goreng berlada & sayur kubis goreng.. dua menu je weyyy.. tak tahu nak masak apa dah ni. Alhamdulillah.. nikmat rezeki pemberian Allah..! Belajar untuk bersyukur. Dah settle memasak untuk tengah hari, baru lah boleh berehat.. Sambil berehat ni, aku dok terfikir menu ape nak masak untuk malam ni..? Korang rasa-rasa..? hmmm.. Ini lah kesukaran orang perempuan dalam menyediakan makanan. Mesti kes ni berlaku "nak masak ape ye", "karang aku masak menu ni, depaorang tak makan". Hmm.. nampak tak kat sini.? Orang senang je cakap "masak je lah ape-ape".. padahal, nanti org masak ape-ape, kau sendiri tak makan..! Huh.. tak boleh pakai gak dalam minta pendapat orang ni. hahaha.. (takde lah, aku gurau je).

   Hmm... okay lah. Sampai disini sahaja coretan aku. Esok, ada makan kenduri kat Meru sana.. Yummy... okay, nak out dah.. Happy Holiday.. ^_^

Friday, 21 April 2017

Teman...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum... 

Teman, aku ingin..
Teman tersayang,
Aku ingin kita seperti Abu Bakar al-Siddiq,
Persahabatan dijalin kerana al-Khaliq,
Harta dikorban bukan sedikit,
Cintakan kebenaran, sanggup bersakit.

Serta tawakal Ibrahim mulia,
Ketika meninggalkan insan tercinta,
Di bumi tandus tanpa bicara,
Meyakini Allah sebagai Penjaga.

Aku impikan antara kita seorang Umar,
Berdiri tatkala tunduknya manusia,
Bersuara tatkala diamnya mereka,
Menggerunkan musuh durjana.

Serta senyuman Syed al-Qutb,
Ketika berhadapan dengan tali maut,
Akidah mantap tidak terrenggut,
Roh dakwahnya tidak surut.

Aku ingin kita seteguh Ibnu Zubbair,
Menahan panahan Hajjaj dengan rela,
Bersama si ibu tua,
Lantas syahid, rohnya ke syurga.

Marilah kita menyemai benih Hassan al-Banna,
Fikrahnya jernih, menggegar dunia,
Merelakan tubuhnya dimamah peluru,
Demi menegakkan kalam Allah & Rasul.

Aku cintakan pemuda Giffari,
Menentang kezaliman walaupun diancam,
Moga kan lahir lagi di abad ini,
Jiwa jitu pemuda yang tak pernah suram.

Aku ingin kita sepemaaf Yusuf,
Tetap mencintai saudaranya,
Walaupun dihumban ke perigi tua,
Terpisah dari ayahanda bertahun lamanya.

Aku ingin pusara kita harum mewangi,
Bagai harumnya pusara Masyitah,
Semerbak kasturi,

Akhir kata....
Aku ingin persahabatan indah ini,
Bisa menjadi syafaat,
Di Mahkamah Mahsyar nanti...

InsyaAllah....

~ dipetik dari Novel Tautan Hati oleh Ustz.Fatimah Syarha ~

Thursday, 20 April 2017

Dugaan & Ujian..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum... 

Hari ni hati manyak senang.. masalah semalam & punya semalam dh settle.(hancur bahasa..lantaklah, asal faham sudah). Lega weyhh..!! Dah lah ia datang sekali gus. Rasa tak senang hati tau. Buat kerja pon tak boleh nak focus. Kesian partner aku terpaksa terima hakikat yang aku takde mood nak cakap & gelak ketawa mcm biasa. Mana taknya, first aku dah la tersalah amik order customer, pastu bila delivery to customer depaorang tak boleh nak terima. Ape lagi bising la customer tu. Dah la customer urgent nak.. Padahal barang sama je. Cuma 'warna' barang tu je yg lain. Hmm.. entah lah. Nak buat guana..? Salah aku pon.. Aku redha..
Pastu, dengan 'Temporary Delivery Order (TDO)' iaitu DO yang kita hantar customer aku boleh bagi hilang plak.!!. So, bila takde benda tu tak boleh la nak proceed Invoice kn..? Bila tak proceed Invoice macam mana customer nak bayar payment..?? Carelessnye aku..!! Sampaikan kat rumah aku asyik terfikir benda tu je. Kat mana nak cari..? Sampaikan aku berdoa 'semoga hari esok (19/04/17) sesuatu keajaiban berlaku'. Esoknya, pagi tu sampai la ke petang aku mmg takde mood nak cakap dgn orang lain even partner sebelah aku sekalipun. Aku teruskan pencarian kat setiap fail2.. Aku tau, DO tu ada terclip kat mana2. Aku yakin benda tu ada, sebab aku sendiri yang semak Delivery Record time driver bawak balik semua Invoice & DO. Then, sampai ke petang aku mencari & terus mencari tapi langsung tak ade terclip kat mana2.. Nak nangis weyy mencari benda ni. Apa nak jawab pada boss nanti..? So, aku dah takde pilihan melainkan aku call East Orient Transport (EOT) suruh depaorang fax balik
Copy DO yang kami hantar barang tu. Tetapi..... bertapa kecewanya aku bila aku call, jawapan yang aku terima "number yang anda dial tiada dalam perkhidmatan". Kau rasa2 macam mana...?? Dah lah itu je jalan terakhir utk kau dapatkan balik Copy DO tu..! huh.. (tabah je lah duhai hati..) Then, aku cari alternatif lain dengan bertanya pada staff kat sini yg aku gelar kan dia dengan nama 'K' kot2 dia tau number telefon EOT..? Then, K tanya aku, "sape suruh you call EOT". Aku cakap baik2 dengan dia, "DO tu saya dah cari dalam setiap fail, tapi xde. Dah hilang.. That's why saya nak minta number telefon EOT yg lain kot2 you ada. Boleh saya suruh diorang fax balik kat kita". Then, dia kata "Tak payah you call dia, you call Mr.C (a.k.a salesman kat sini) minta tolong dia call EOT". So, tanpa membuang masa, aku terus dial num Mr.C ni. Bila dia pick up, aku ckp dengan dia masalah semua & minta dia tolong call EOT. Then, dia cakap pada aku "macam mana DO tu boleh hilang". Aku cter la semuanya dari A-Z. Rasa bersalah sangat tau..!! disebabkan aku careless, orang lain turut terkena sama. Tapi, yang membuat aku rasa macam nak nangis pon ada bila Mr.C ni bagitahu aku yg DO tu ada pada dia. Aku terclip pada DO customer yang lain.. weyyyy.. rasa sebak sangat pon ada. Tak tau nak cakap macam mana dah. Kalau la aku sorang2 kat office tu, aku nak je nangis berhabis-habisan.. Nangis bukan sahaja disebabkan kesal pada diri yang careless ni je, tapi doa aku termakbul juga "sesuatu keajaiban berlaku pada hari ini". Ya Allahhh... kau perkenankan doa aku..! Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akhbar.. bersyukur tersangat2.. akhirnya settle juga dengan ending yang mengharukan aku..

~ So, aku berfikir sejenak.. dengan masalah yang menimpa aku ni adalah ujian Allah pada aku.. Ya ujian Allah..!! Dia nak tengok aku sabar atau tidak, sebanyak mana & apa  effort aku untuk menyelesaikan masalah ni. Apakah aku terus give up dan mengharapkan semua masalah selesai begitu sahaja..? NO..!! Never..!! Aku yang kena usaha lebih..!! sambil berusaha, kena berdoa. Mengharapkan pertolongan dari dia Satu2 nya Tuhan yang dapat menyelesaikan setiap masalah2 hambanya.. Dalam Al-Quran (surah apa aku tak ingat) yang aku baca baru2 ni, lebih kurang katanyaseperti ini  "Allah menjadikan setiap Permasalahan & dia menjadikan Penyelesaian" . Kenapa tidak meminta pertolongan dari dia..? Kenapa perlu sombong..?? WHY..??? So, akhir kata aku teringat dengan kata2 ni, "orang yang berusaha tanpa berdoa adalah orang2 yang sombong". Yupp.. hayati lah ayat ini.. 


Annual Dinner Company 18-11-2017

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum.. Alhamdulillah, settle sudah Annual Dinner tadi. Bersyukur segalanya dipermudahkan. Happy, even...