Thursday, 11 January 2018

Bukan Aku


Bismillahirrahmanirrahim.. 



Dalam hidup ini, 
Seringkali aku berbicara pada 
hati dan diri. 
Jangan TERLALU MENGHARAP, 
dan
Jangan MEMBERI HARAPAN. 
kerana
Dua benda ini seiring dengan kehidupan
kita. 
Terlalu mengharap akan membuat kau
kecewa. 
Disaat sesuatu yang kau
inginkan, tidak kau temukan, tidak kau
dapatkan.. 
Akhirnya, kau menangis, kau berduka, 
kau kecewa.. 
Hati remuk melihat insan yang kau suka,
Akhirnya dia bukan pilihan kau. 
Dikala, kesedihan,  kekecewaan belum 
dapat kau terima, 
Akhirnya, ada insan yang ingin menjadikan
kau bidadari buatnya. 
Beriya-iya dia mahu memilikikan kau,
Dari dulu berhajat mahu menjadikan 
kau sebahagian dari dirinya. 
Bekerja semata-mata mahu
membelikan kau emas permata, 
Sebagai TANDA buat kau dan dirinya. 
Tetapi, 
Disaat itu kau sedang ada yang punya, 
ALLAH.. 
Bantulah hamba-Mu..
Bukan niatku untuk memiliki kamu,
Bukan niatku untuk memberikan kecewa, 
Bukan niatku, berkawan denganmu,
untuk kau merasa aku ini berlebih-lebih.. 
Bukan niatku, memberi harapan padamu. 
TIDAK SAMA SEKALI.. 
Aku terima kamu hanya untuk sebagai seorang 
kawan.. 
Aku terima kamu hanya kerana aku ingin 
berkawan.. 
Aku terima kamu kerana tidak mahu disalah
tafsir orang kerana sombong. 
FAHAMILAH AKU.. 
AKU KELIRU.. 
Aku tidak mahu terima kamu kerna simpati, 
Aku tidak mahu terima kamu kerana
usikan orang, 
Aku tidak mahu terima kamu kerana
terpaksa, 
dan.. 
Aku tidak mahu memaksa hati jika
aku tidak berkehendak padamu. 
Aku tahu niat baikmu, 
Aku tahu kau memang terbaik.. 
Tapi, itu bukan buatku. 
Mungkin kau adalah buat seseorang
yang menjadi terbaik buat dirimu. 


Luahan rasa

11.06 p. m







Saturday, 6 January 2018

Happy New Year 2018


Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. sudah masuk ke tahun 2018 kita semua. Cepatnya masa berlalu kan..??
Tahun ni sudah menjangkau usia 25 tahun (tak muda dah)  😂
.
Nak fikir soal ape..?
.
Soal Kahwin?? (ada jodoh, ada lah)
.
Sekarang ni nak fikir kerjaya aku, nak habiskan bayar PTPTN, nak fikir ape yang aku perlu dapatkan untuk hidup aku. like orang lain. Dapat beli Asset masing-masing, travel sana sini. (bestkan)
.
Aku pun teringin nak merasa semua tu...
.
Teringat masa aku belajar dulu. Ape yang aku nak is aku ada kerjaya, gaji yang aku dapat bgi kat mak abah sebagai belanja mereka, duit untuk dapur.
.
Tapi, yang aku ingat apa yang aku dah dapat sekarang ni is aku dah penuhi impian aku untuk belanja mak abah aku makan. even takdelah tempat mewah kan. Itu pun dah berpuas hati.. Alhamdulillah.. 💗
.
Dan tahun ni.. yang paling aku tunggu2 kan is ketibaan my junior a. k. a anak buah.
Then,  i become Maksu to be..yeayyyy.. happy wehhhh..
.
Tak sabar nak dakap dia. Jadikan dia as my adik,  anak (pon boleh). kahkahkah.. 😂
.
As you know, aku takde adik sebab aku yang last, bongsu. So, tak pernah merasa ada adik, bermain dengan adik. Nak jugaklah macam kakak2 sikit perangai kan. Tapi,  aku ni dah jadi "makcik" ok for my junior.. huhu.. 😏
.
Dijangka end of this month my sister in law bersalin. InsyaAllah, doakan yang baik2.. Semoga ibu dan baby sihat2 sahaja. Luv both of you.
.
hmmm.. itu je nak citer untuk tahun baru ni. first story for 2018.
.
Sekian..      
.
4.31 pma

Friday, 5 January 2018

Quote "Hati"

Bismillahirrahmanirrahim..


Kalau hati ada berkata "elehh"
itu tandanya anda mula beraksi RIAK
.
Kalau hati ada berkata "biarlah"
itu tandanya anda mula beraksi TIDAK MEMPEDULI
.
kalau hati ada berkata "menyampah aku"
itu tandanya anda mula beraksi CEMBURU
.
Kalau hati ada berkata "lantaklah"
itu tandanya anda mula beraksi SOMBONG
.
Kalau hati ada berkata "malas campurlah"
itu tandanya anda mula beraksi MEMULAU
.
Kalau hati ada berkata "aku kaya"
itu tandanya anda mula beraksi BONGKAK
.
Kalau hati ada berkata "aku lebih hebat"
itu tandanya anda mula beraksi EGOIS
.
Kalau hati ada berkata "aku sayang kepada semuanya"
itu tandanya anda mula kembali kepada FITRAH yang mengatasi segala aksi di atas
.
.
.
Tanyalah diri .. Siapa aku sebenarnya..?
.
.
.
Siapa kata USTAZ tak pernah buat DOSA
.
Siapa kata PAKAR KAUNSELING tak ada MASALAH
.
Siapa kata CHEF tak pernah masak NASI MENTAH
.
Siapa kata DOKTOR tak pernah SAKIT
.
Siapa kata PROFESOR tak pernah KENA TIPU (walaupun dia serba tahu)
.
INGATLAH bahawa semua Manusia yang hidup di dunia ini
.
.
.
Allah berikan KELEBIHAN dan KEKURANGAN masing-masing
.
Allah berikan Kelebihan,  Bukanlah 100%
.
Diberinya semua Pengetahuan
.
Allah berikan Kekurangan,  Bukanlah sehingga ia Menghinakan
.
Terkadang sengaja Allah menyulitkan perkara yang kita PAKAR
agar kita tidak perlu SOMBONG
 .
Agar kita sentiasa menjadi HAMBA yang BERSYUKUR kepada-NYA
.
Jika SEDIH, Jangan pendam dalam hati,  Ada Allah tempat BERBAGI
.
Jika MARAH, Jaga fikiran & hati, Ada Allah tempat MENENANGKAN DIRI
.
Jika SUSAH, Jangan merasa pilu, Ada Allah tempat MENGADU
.
Jika GAGAL, Jangan berputus asa, Ada Allah tempat MEMINTA
.
.
.
Moga 2018 bermakna untuk aku, kau,  dan kita semua..
.
(C&P)


Sekian...        3.56 pm

Saturday, 16 December 2017

La Tahzan, La Takhaf



  1. Bismillahirrahmanirrahim..


(gambar sekadar hiasan)



Allah tahu kau penat,
Allah tahu kau letih,
Allah tahu kau dah tak mampu,
Allah tahu kau mahu 'give up'.

Sabarlah duhai hati,
Hidup ini bukan seindah yang diimpi,
Jalannya penuh berliku,
Jalannya penuh berduri,
Dicucuk sakit tiada siapa tahu,
Hanya kau dan DIA yang tahu.

Hidup ini takkan pernah padam
dengan ujian,
Ia datang tanpa kita menduga,
Ia datang saat kita lelah menerima,
Ia datang saat kita tidak bersedia,

Bersabarlah...

Kuasa sabar itu indah,
Kau takkan nampak indahnya sekarang,
Jika kau tidak merasai nikmatnya
ujian.

Teguhkan hati,
Kuatkan diri,
Bersandarlah pada DIA,
Bukannya Manusia,
Kerana manusia tidak mampu berbuat
apa-apa,
Kerana manusia tidak sehebat DIA.

Kuatlah..

Bersabarlah..

Dunia ini hanya tempat persinggahan,
Kau sakit, 
Kau terluka,
Kau diuji,

Hanya Disini..!!

Yang Indah, Yang hakiki,
Nun disana,
Di Syurga yang menanti..


Hasil Nukilan HJ
11.29 p.m


Wednesday, 29 November 2017

Malu oh Malu

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Waaaaaa... Hari ni kejadian yang memalukan untuk aku..

Tau tak kat office tadi, lepas solat asar kat tingkat atas. Mr Ong boleh pulak ada kat atas.. Then, bila aku nak masuk toilet, dia berlalu masuk kat bilik Gym..

Time aku nak keluar dari toilet, Mr Ong pun keluar. Tapi, yang memilukan hati aku is bila tiba je nak keluar kat pintu toilet tu tetiba 'pheeewwwwww'..  Tergelincir weyyy kat depan Mr Ong.. Dia punya jatuh tu tak dapat aku nak cerita kan.. Yang aku tau, Maluuunyerrr.. 😭😭😭  Drama sangat kan..! Isskk3.. 😢

Pastu, Mr Ong tanya "you okay ke".?

Aku jawab okayy.. (tak pandang muka dia, sbb segan punya pasal)

Aku bangun, then terus blah turun.

Dalam hati hanya Allah yang tahu...! Kalau lah muka ni putih, memang dah nampak muka kemerahan menahan malu korang tau..!!

Turun je bawah, aku citer kat kak sophia & kak faizah tentang peristiwa jatuh depan Mr Ong..

Kak faizah boleh pulak gelak.. Ishhhh ape daa... 😠

Pastu, lagi beberapa minit je nak balik. Dalam hati aku harapkan supaya takdelah selisih dengan Mr Ong. Malu punya pasal kot.. Tup2 jumpa plak dia. Aku tunjuk kat dia jari telunjuk dekat mulut aku kat dia (minta dia jangan bocorkan rahsia aku tadi) .

Pastu, boleh plak si Ah Wai (peminat) ni nampak aku buat tangan dekat Mr Ong. Dia pun mulalah tak puas hati.. HAHAHA.. kononnyaaa..!! Then, siap persoalkan lagi kenapa aku buat tangan macam tu kat Mr Ong. Menyebokk je si Ah Wai ni..

Boleh pulak cakap depan aku, dia dah tak suka Mr Ong dah.. Pergghhh.. Jujur betul dia ni.. HAHAHA.. Tapi, aku tau dia gurau2 je.. Bukan serius pun.. Kami memang macam ni. Gelak2, kacau mengacau.. 😅😅

Haisshhhh.. Entah macam mana lah esok ni..! Still masih malu lagi dengan hal tadi.. Malu nak selisih dengan Mr Ong. Mesti, dia tadi gelak dalam hati kan..?? Yelah, kelakar kot aku jatuhh...

Orang kalau jatuh, muka nak nangis. Tapi, aku jatuh muka minta gelak dulu.. 😅😂

Huh... Okaylah. Setakat disini je citer aku.

Dah2 Solat Maghrib dulu ye..!!

Sekian

7.15 p.m





Saturday, 25 November 2017

Erti Sebuah Perkahwinan

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Sekarang ni ramai kawan yang dah kearah "mendirikan masjid". Yang dah nampak bertunang bakal berkahwin tak lama lagi. Yang tak nampak dia ni dah bertunang ke atau tak ni, tup2.. bakal menjadi raja sehari.

Indahkan sorokkan pertunangan..?

Tak perlu kecoh2 beritahu satu dunia yang kita ni dah bertunang. Sebab, sebaik2 pertunangan is menyembunyikan.

Begitu juga kalau "in relationship" dengan seseorang.. Tidak perlu hebohkan kepada masyarakat yang dia ni boyfriend kita, yang dia ni girlfriend kita. Kita senyap2 sudah.. Yang tahu pun kita, dia dan orang2 yang terdekat itu sudah memadai.

For my story, setiap kali jumpa kawan yang dah lama tak jumpa, mesti ayat ni diorang cakap

"HJ bila lagi"
"HJ dah ada berpunya ke"
"HJ dah jumpa calon ke"

What do i say..??

I have no answer for this question..

I always tought if that can i get someone in mylife without "couple"..?

How about my life in future..?

Sebab, dari sekolah hinggalah sudah bekerja tak pernah  bercouple with someone. Ada yang minat, suka, nak ajak couple. But, for me is  "berkawan itu lebih baik".

I trust with Allah.. without couple can build a marriage too.

Trust to Allah. Bukankah jodoh, ajal maut kita telah Allah tetapkan di Lauh Mahfuz.
Kenapa risau akan soal itu..? Kenapa sering kita resah hati memikirkan soal itu..?

Ya, hati ini akui amat mencemburui orang2 yang sudah mendirikan rumah tangga. Tapi, diri ini seringkali berkata, biarpun jodohku belum masanya lagi. Ingatkan diriku tentang persiapan untuk kearah itu, dengan mendidik diri dengan ILMU.. Supaya perkahwinan yang terbina dengan ilmu akan terdidik kearah keluarga yang cemerlang, & terbilang.

Dan, doaku biarlah orang yang hadir itu adalah orang yang terbaik. Setiap kelemahan & kekurangan dipikul & diterima bersama. InsyaAllah.. 😅

Peringatan buat diri ini, perkahwinan bukan untuk ayat "kau suka aku, aku suka kau". Tapi, ia lebih kepada bersedia memegang & memikul "AMANAH & TANGGUNGJAWAB" yang berat. Dimana, tanggungjawab ini lah yang akan dipersoalkan nanti.

Bukan mudah..

Sebab itu perkahwinan ini bukan sesuatu perkara yang main2, bukan sekadar trend kahwin awal. Ia memerlukan persiapan rapi.

Bagaimana..??

Dengan ILMU..

Sekian..


8.24 p.m









Friday, 24 November 2017

Tersimpan Satu Impian

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..


Impian bukan satu yang mudah untuk dicapai. Semuanya perlukan
usaha keras untuk mendapat apa yang dihajati.
Bukan semudah melafazkannya tanpa melakukan apa-apa..
Kerana ia hanyalah perkara sia-sia. 

Umpama seperti kita mahukan sesuatu seperti memiliki sebuah rumah.
Tapi, mana mungkin hanya mengucapkannya tanpa usaha/bertindak.
Nak memiliki sebuah rumah perlu ada pekerjaan. Rajin saving duit. 
Tidak boros.. Kiranya kena pandai handle urusan kewangan.
Barulah boleh dapat apa yang dihajati.

Ini hanya Mukaddimah sahaja..!! 

Tiada kaitan cerita aku yang ingin diceritakan pun.. hehehe..

Sebenarnya, tadi terbaca kat fb seseorang tentang cara-cara mahu turun berat
badan 10 kg dalam masa 2 bulan. Can you imagine, 2 bulan kot nak turun berat.
So, that means aku kena struggle betul-betul lah ni nak kurus. 🤔
MasyaAllah.... 

Yup, memang dari dulu aku simpan impian nak turunkan berat badan.
Nak ramping supaya dapat pakai baju cantik-cantik.
Bak kata mak aku,
 "sementara anak dara ni lah kena jaga badan"
Betul kata mak..! Tapi, dah mak masak sedap2 guana nak jaga badan.😅
Huhuhu..

Aku akui dulu masa belajar sekolah menengah & kolej aku sedikit berisi.
Berat sekitar 58-60 kg. MasyaAllah..  Tapi okay lah ye dengan
tinggi atas 160 . Kalau BMI tu aku dikira sederhana.
So, bila aku dah mula kerja, berat aku susut turun kepada 53 kg.. 
Kawan2 sekolah nampak perubahan aku. Bila jumpa, siap kata lagi
"Hidayah, kau dah kurus lah"
Bukan seorang dua cakap macam tu tapi, lebih 5 orang cakap soalan yang 
sama. Tapi, time tu aku tak rasa aku kurus. Sebab, yelahkan diri sendiri
mana nak boleh nampak sangat diri tu kurus ke. Sebab, bagi aku
perubahan saiz badan aku still sama macam study college dulu.

Tapi, dah lama.. baru dapat rasa diri dah kurang makan nasi. I mean, bukan
tak makan nasi langsung. Tapi, aku sedar yang aku makan dalam 
kuantiti yang sedikit. Sebab, memang tak rasa nak makan nasi lebih even
makanan yang dimasak sedap2 semuanya. Dari situ lah berat aku surut.

But, 53 kg tu bagi aku biasa2 lah.. Tu yang bertekad nak turun sampai 50 kg.
Bila hari minggu pergi gym dengan kawan (if depa ajak). Tak pun, Lake valley
bersenam dipetang hari. 
Malangnya, berat still tak turun.. Alahaai... 😑

Sekarang berat dah naik balik 2 kg.. Sebabnya, pengambilan nasi yang banyak,
selera makan bertambah, & kurang bersenam macam dulu.. 😭
Nampak tak disitu effect pada berat. 

So, tadi aku scroll fb. Terbaca kisah saudara ni yang turun berat 10 kg dalam
masa 2 bulan. Aku tekad kot.. aku nak turun berat badan. Terasa dalam
badan ni banyak lemak2 tepu tersisa kat dalam badan. Tu, yang rasa 
badan berat semacam ja.

Tapi, macam mana..?? 

Aku seringkali terliur tengok orang post makanan sedap2, tambah2 
dugaan bila mak masak sedap2.. 😋 Ya Allah.. Tolong lah hamba-Mu ini..! 😞

Tak boleh jadi ni, aku mesti kuat melawan nafsu makan..

Waaaaa... Tolong lah aku...!!

Berat sekarang dah naik 2-3 kg kottt....

Sabar je lahhh.. 

Tak kira aku betul2 tekad.. Selain, nak turunkan berat. Aku juga nak jaga 
kesihatan diri juga. Kawal permakanan, lagi2 makanan yang banyak lemak,
minyak, garam, gula.. huhuhu..

InsyaAllah.. Aku akan laksanakan one day, InsyaAllah..

Sekian

10.17 p.m













Bukan Aku

Bismillahirrahmanirrahim..  Dalam hidup ini,  Seringkali aku berbicara pada  hati dan diri.  Jangan TERLALU MENGHARAP,  d...