Tuesday, 15 August 2017

My Annoying's Manager

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Sekarang jam menunjukkan pukul 4.53 p.m . Keje semua dah settle. Filing dah settle, quote untuk customer dah settle, lazada dh settle (aku handle skrg ni). Jemput la shopping di Lazada. But, only 'whiteboard' je tau..! Kain baju kami tak deal dgn lazada.. hehehehehe.. Ouh one more thing i want to inform you guys make sure brg yg korang nak beli tu ada brands 'Writebest' ye.. (dh mcm promote je ni).

   Aku boring sebenarnyaa niii.. my Manager a.k.a Mr.SK Tan tah mana menghilang petang2 gini.. Selalu kalau ada kat office ni tak lain tak bukan the word 'dayah' akan bergema di telinga aku & juga office ni (serious talk).

Tapi, serious la ape yg aku ckp ni. Dia tak boleh je nampak aku, mesti nama aku yg kena panggil. Kalau aku xde 'prayer's time' mesti bergema office ni dia panggil. Haishh sabor je la with my annoying manager ni. Ade je keje nak bagi. Tapi, serious kott kalau dia takde seharian kt office terasa mcm boringg giloss. Terasa mcm ini bukan dunia kau yang sebenar (okay ayat aku over). huhuhuhu..

   Aku ingat masa awal aku masuk. Staff kata SK ni suka marah2 orang, annoying, bla..bla..bla..

Yelah kn bila dh dengar org ckp pasal 'negative' ni kau rasa2 kau gerun tak ?

Of course, aku pun gerun jugak masa tu. Tapi, itu dulu..!! manager yang aku kenal dulu tak sama macam yang orang cakap kn.

Dia bagi aku yang sekarang ni cuma annoying je.. yang terasa annoyingnyer bila nama aku 'dayah' je asyik dia panggil, pastu aku buat salah quote kemain la ayat dia kata dgn aku mcm ni  'buat macam ni tak professional you tau'.
Tetapiiiiiii... hakikatnyaaaa kalau dia buat salah, dia cuma gelak kambing pulak bila aku tegur dia. Menyampah pulak tengok.. Layankn aje lah perangai annoying dia tu.

Kadang2 terasa geram tau, kadang2 tu terasa kelakar pun ada.. hadoiiii...

Ape yang aku nampak sikap dia ni tak macam dulu la kot.. I mean, kalau dulu orang kata dia suka marah2 tu maybe dia penat dgn keje, dgn customer yg annoying, dgn nak buat quotation lagi2 bila sales went out. Serious.. aku memahami keje dia. Lagi2 pangkat besar, as a MANAGER. Sekarang ni, aku dah jadi assistant dia. Ape2 berkaitan customer nk quote barang, aku akan handle, about payment (jarang), buat surat rasmi (sakit otak nk memikir ayat). If let's say dia going out @pun sales takde kt office, aku akan handle buat quote.. Nampak mudah keje aku. Tapi, bila keje nak on time, diberi plak terus dpt bnyk, mmg kau tak menang tangan. Lagi2, dgn ragam customer lagi (kalau ada masalah). Menguji kesabaran jugak lah.. uhuhuhu..

Takpelah.. at least aku rasa ape yg orang lain rasa  before i judge org lain. hek3..

Okayyy.. aku dh takde mende nak ckp lgi dh.. Bye..



Sunday, 6 August 2017

Kosongnya Jiwa

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Pernah tak rasa kosongnya jiwa..? I mean if you get something, but for you it's was nothing. Nak kata suka, pun tak.. Nak kata tak suka pun tak.

Mesti tertanya2 kan ape lah yang "dayah katakan ni"..?

Korang pernah bercinta or minat kat seseorang..?
Don't cheat me okay..! Be honest..

Baiklah, korang rasa2 bila korang bercouple ape yang korang rasa..? your feeling..?

Rasa bahagia.. rasa dihargai.. rasa dilindungi..
rasa sweet2 gittew.. are you feel about this..?

Don't cheat me..!! Because i feel like this too, and i know you also too..

Honestly, i never couple with someone. Tak pernah langsung..!! Dari sekolah, kolej and until now.

I tak pandai nak bercouple seperti some of guy.. Yang i tau, i just ada rasa minat pada someone but they do not know..

Minat itu FITRAH.. kan ?

Dulu masa sekolah suka dengan ayat ni "kejar cita2, baru kejar cinta". Bak kata UNIC..

Masa sekolah/belajar dulu yelah ayat mcm ni. Tapi, bila dah bekerjaya baru terfikir soal ini.

But, what should i do ?

Where i want to starting now ?

I also want a partner like you guys.. orang kata peneman hidup. But, i don't like couple..!

Orang kata, ada yang nak tapi kau jual mahal..!

Bukan jual mahal, tapi lebih kepada menjaga harga diri bagi seorang wanita.. Bukan senang2 untuk memberi hati kepada lelaki.. That's me..

I berfikir & tertanya2, bilamana if one day i couple with someone.. then, sampai kemana hala tujunya..?

Adakah i blh yakin he will be my future partner dunya akhirat if couple 10 years ?

Jika couple then bawa kepada ikatan yang halal.. Itu adalah jodoh kamu. But, one more thing, is it Allah redha with this relationship..?

I have no answer for this..

Bila bercouple, ada yang panggilan dh lain.. calling with 'ma', 'pa', 'hubby'.. Astaghfirullah..

Babe, i want to tell you that i hate with this calling. Pernah tau, one guy call me like this 'ayang'. Ohoo.. do you think that i feel like this calling..? Boleh buat i melting..? Oh noo.. you're wrong..!! i tell you, panggilan itu sungguh murah untuk i & i hate this calling..

I tak begitu murah untuk panggil dengan panggilan ni.. You make disappointed with you.. for you it's a joke.. but, not me.. !! Stop it to calling me like this..

Lumrah.. tak couple pun banyak ujian & dugaannya.. am i'm right ?

So, my advice 'jagalah hati'.. hati inilah tempatnya pandangan ilahi.. don't easy to give to somebody yang tidak berhak untuk memiliki.. Izinkan supaya Allah menjaga untuk yang berhak memiliki.

Iaitu yang halal buat kamu..

Cari cinta matlamat.. Semoga Allah redha..

Sorry if my writing make you hurt.. i don't mean it.. i writes more about me..

Cari cinta yang agung, cinta ilahi.. jaga hati.. semoga one day, yang hadir menjaga hati untuk diri ini..

Saya menunggu awak.. saya harap awak juga begitu..

'Awak' yang saya pun tak tahu siapa..

Jaga hati awak untuk saya..

Ini bukan cerita jiwang.. lebih kepada menguatkan hati ini, memotivasikan diri..

Selamat Malam.. 11.28 p.m




Saturday, 5 August 2017

Kenangan Kita 05-08-17

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Semalam aku update pasal teringin nak makan bakso.. Tetiba, Tasya whatsapp kata "jom". So, hari ni time utk lepak2 & makan2 dengan kawan aku Tasya, Ain, & Ilas.. Thanks weyy sanggup berlapar sebab tunggu nak makan bakso dengan aku. Hehehhe.. ^_^

Bakso Biasa

Lepas je makan, dorang plan nak g jalan2.. Dah takde tempat lain dah nak round. Sungai Congkak je jadi destinasi. Dok lepak kat sungai, rendam kaki.. Seriusly sejuk gila air dia. Nasib, kaki aku tak cramps.. 


Air Sungai Congkak..


Then, aku ingat dah nak balik dah.. sebab jam time tu menunjukkan pukul 6 pm.. Dorang ajak selfie pulak dah.. Terpaksa pergi cari tempat nak selfie. Jawapannya kesini lah kami selfie..







That's all.. aku harap lepas ni kita ada masa bersama2 mcm ni lagi babe, before we're getting married. Miss this moment with korang babe. Byee... 

Wednesday, 2 August 2017

Lunch Time

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Alhamdulillah.. baru je lepas lunch. Tak sangkanya, almost 3 years aku selalu mkn sorang2 kat pantry. Takpun kak Faizah akan teman sekaki makan di pantry.. Tapi, hari ni sis Siew Chu pun joint sekali..

   Siew Chu ni korang pun tau dia bangsa apa kn ? Dgn nama dia pun dh tau bangsa chinese. Tapi kan, even dia berbangsa chinese, mak dia chinese. Tpi, mak dia pandai masakan melayu tau..!

Cuba teka dia bawak bekal ape hari ni..???

.....................................

.....................................

.....................................

Tettttttt... SALAH jawapan & sangkaan korang tu.

   Lunch ni dia bawak bekal nasi dengan rendang ayam.. percaya tak ? Mak dia pun pandai masak masakan melayu iaitu RENDANG.. i'm shocked you alls.. Yelah kan, selalunya chinese yg kita tau makan masakan mcm berair2 like mee soup, etc..
Tapi, ni rendang ayam kott.. Satu Malaysia gitu.. Tapi, memang tabik org yg pelbagai kaum ni pandai msk something yg kaum lain masak.. Seriously, from my heart aku tabik her mum.. ^_^

   Sambil tu, tadi sambil makan2 kami bersembang lah macam2.. Jenis aku, even berhari2 aku jumpa orang tu, if cakap2 bergurau2 kt telefon tu okay lagi. Tapi, bila dah duduk makan berdua aku rasa lain. Macam mana nak cakap eh.. ?? Rasa mcm janggal, rasa malu, nak cakap pun taktau benda apa yg nak cakap.. Even aku dengan dia sama2 je perempuan.. HAHAHAHA.. Peliklah aku ni. Tapi, itulah aku.. But, when aku dh kenal sangat2, aku dh betul2 ngam dgn orang tu. Aku blh je masuk.. Silap2 orang pun tak percaya "itu hidayah ke ?" HAKHAKHAK..

   Takpe.. aku cuba jadi lain sket, bercerita macam dia adalah kawan rapat aku.. Kami berborak lah cerita pasal "adik beradik berapa orang", "kakak @ abang dh kawin ke belum", "mak ayah keje mana".. Macam2.. But aku, aku jenis suka dengar orang bercerita daripada aku bercerita.. Entahlah.. memang aku gemar mcm tu. Korang citer lah ape2, aku dengar je.. if aku rasa aku perlu cakap, aku cakap..

   Yang ni pulak dia soal aku dh berapa tahun kerja kat sini, macam mana boleh dapat kerja sini..??

   Okay lah.. aku dah bekerja sini (Writebest Manufacturing Sdn Bhd) dah 3 tahun lebih pun.. Starting 03-06-14 - 02-08-17.. Lama tak lama lah.. Tapi, aku still disini.

Macam mana aku boleh dapat bekerja disini..??

   Aku, habis belajar awal bulan 4, 2016 .. Aku duduk menganggur pun 2 bulan sahaja. Aku tak pernah bekerja actually.. tapi, teringin nak bekerja masa tu after habis sekolah.. Even teringin sangat nak keje. Masa pertengahan bulan 5, 2016. Kawan aku Ilas ajak cari kerja. Aku kata kat mana nak cari ? Masa tu dia dah dapat kat kedai Motor Kawasaki kat batu 9 sini. Dia suruh aku try2 kat situ kot2 aku dapat kerani kat situ. Kami berdua pergi kedai tu, dan aku keluar tanya kepada owner kedai tu ada seorang aunty ni. Dia kata kat situ dah full.. takpelah.. takde rezeki.. Masa tu aku pergi minta keje petang. Balik dari sana pun dalam kol 5. Nak cari tempat lain office semua dah tutup. Kol 5 kan ?? ^-^

   Keesokannya, kami try cari di tekali.. Aku tak tau pun tekali ni banyak kilang. Seriusly, aku jarang sangat masuk kat kawasan ni. Pastu, aku try minta kat kilang jubin. Staff tu kata dah takde kosong. Aku try plak minta kat kilang proguard, isi borang then boss sana interview aku. Tanya lah macam2 based on course yg aku study. After that, dia kata kalau ape2 nanti dia call aku.

   Selepas je interview kat kilang proguard, aku try kat kilang Writebest. Kilang aku keje sekarang ni. First sampai sana, kami jumpa guard dulu. Tanya pakcik tu ada keje kosong tak. Pakcik tu kata dah full. Tapi, tulis je nama & no h/p kat buku yg dia sediakan dulu. Nanti, kalau ada kosong baru dia call aku. Seminggu selepas tu.. aku tak terima apa2 feedback pun dari mana2 kilang yg aku apply.

   Seingat aku time hari khamis tu, aku keluar teman ilas pegi beli kek kawen abang dia. Balik tu aku dapat call dari pakcik guard kilang aku keje sekarang ni dia bgitau ada staff office sorang ni dah berhenti. So, dia suruh aku datang esok utk interview.. Sebelum aku dapat call pakcik tu aku dah dapat keje sementara kat taska along aku bekerja. Kiranya next week monday dah masuk bekerja laa.. Kebetulan, masa nak dapat job sekarang ni sama pulak timing dia. Aku pun antara serba salah + confuse nak decide macam mana. Lalu aku kata kat pakcik guard tu.. tengok dulu macam mana. Aku perlukan masa utk buat keputusan..

   Sampai kat rumah, jiwa tak tenang.. confuse untuk aku decide. berfikir2 samaada aku nak terima keje tempat sekarang ni atau keje dengan taska (keje sementara je). Aku tanya mak & kwn aku ilas macam mana.. aku buntu.. Lama berfikir baru aku decide untuk terima bekerja kat Writebest.. Alhamdulillah.. still kekal hingga kini..

Aku dah penat nak menaip niii...!! Bayangkan aku type ni dari 12.30 waktu lunch tdi. Tpi, tak habis2 sampai sekarang. So, sekarang dah pukul 6.06 pm.. aku pun tak tau nak cerita apa dah.. aku mengundur diri dulu. Bye.. selamat membaca.. !
 

Sunday, 30 July 2017

Wedding's Najeha & Syarafi

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Hari ni 30-07-2017 ramai pulak orang yang kawen. Open facebook ramai post pasal pergi kenduri kawen kawan dia la, sedara dia la.. Tapi, hari ni wedding kawan aku sejak dari form 4 & 5 Ehsan lagi.. Mereka la, kawan aku yg aku rapat mula2 masuk kelas dulu..

   Lama rasanya kot depaorg punya relationship. Dari form 4 (2009) kot.. Dari Syarafi yang jenis suka menyakat Najeha terus melekat korang sebagai Bf/Gf sampai la sekarang. Hinggakan satu kelas, cikgu2 semua dah tau tentang korang berdua. Tetapi, hari ni termeterailah sebuah ikatan suci antara korang. Mahu 9 tahun kot hubungan korang.. Hari ni aku happy sangat tengok korang berdua dh jadi pasangan suami isteri yang sah. Aku je yg single lagi.. huhuhuhu.. It's okay, aku tak frust ke ape ke.. Aku yakin, jodoh aku ada. Cuma belum masanya lagi. Kita yg belum lagi ni pun kena prepare diri dengan ilmu rumahtangga.

   Okayy.. ni aku attach picture kami dengan pengantin untuk hari ni..


Ni gambar aku dengan ilas dan pengantin


Ni gambar ain, fatin syafirah & pengantin

   Lagi 2 orang takde.. iaitu, afifah manan & nabilah. Ada lagi gambar kami semua kat pelamin dengan pengantin. Tapi, gambar tu kat fatin. Dia pun tak bagi lagi. So, aku letak gambar yang ada je kat sini ye.. Ouhh.. ada lagi gambar kitaorang bersama. Ha, ni dia..

Ini gambar kami bersama2.. snap kat luar rumah pengantin.

   Okayy.. ni je gambar yang aku boleh masukkn dalam blog. Apepun, aku berdoa semoga Najeha & Syarafi kekal bahagia hingga ke syurga. Cuma nak pesan pada koranv berdua yang dah bergelar suami isteri ni belajar terima kekurangan & kelemahan pasangan masing2.. kalau lihat dia punya kekurangan sama2 perbaiki, sama2 menyempurnakan. Tolongg.. pesan aku jangan pernah tinggalkan pasangan anda. Jangan pernah membenci pasangan anda.. Bertolak ansur & sabar tu kena ada. Kalau pasangan kita kuat ego. Salah sorang kena mengalah.. Mengalah bukan bererti kalah. Tapi, lebih kepada untuk menyelamatkan keadaan, taknak bagi keadaan lebih ditahap kritikal.. 

   Okayy korang.. aku sayang korang kerana Allah.. Ukhwahfillah.. Aku berharap semoga perahabatan kita hingga ke akhir hayat. Doakan aku bertemu jodoh dengan orang yang dapat terima kekurangan & kelemahan aku, orang yang dapat guide aku hingga ke syurga. Aku pun mendoakan korang yang single akan bertemu jodoh dengan orang yang baik2.. k.. Assalamualaikum.. ^_^

Thursday, 27 July 2017

Hari Raya 02-07-2017

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Woaahhh.. dah lama tak update blog. I think adalah sebelum raya hari tu aku tak pernah update. Well..

Maybe, korang akan cakap "hidayah busy".
Noo laaa... i'm not busy pun. I just malas nak type guna phone ni je.. hahaha

   Memang niat dihati nak update macam-macam.. Lagi-lagi, kisah tentang raya hari tu. Tapi, everytime aku dah niat nak update, tak jalan pun.. Niat tu biar macam tu je. Hehehe...

   Okayy.. ni kisah tentang kawan baik aku kat IIC datang beraya last 2 week.. Well.. nama dia Safwan Malik. Korang nak kenal boleh pm..! Hahahaha.. takde lah aku gurau je. Last year 2016, ada dia datang beraya kat rumah & that is the first time dia datang you alls.. Dan.. this year is second time dia datang and dia bukan berseorangan k.. dia ajak kawan dia ex-student IIC jugak. The same place kitaorg study juga. Cuma dia lain kos dengan kami.. Fadhli namanya.. pun nak kenal boleh pm tepi. (sis joke k..).

   Ini je gambar yg kami snap.. kenangan aku dgn korang Raya 2017 ni..


 

   Let me introduce themselves ye.. yg kat belakang tu Fadhli.. dan yang kat depan tu Safwan. segak2 noh depaorang.. tapi, cantik lagi aku..!! hahaha.. sis gurau je.. sis kan suka syok sendiri. Muahahaha..


Disebabkan gambar ni, si Debab ni panggil aku Jembalang, hantu kain hijau. (Kuajaqqqq).. Tapi, sekarang melekat panggilan Langsuir. (Lagi kuajaqqq). Cili nak..??? hahaha.. Haishh.. Disebabkan dia gelarkan aku macam tu, aku pun nak jadi jahat gelarkan dia "Si Debab". Jahatkan aku.. (sekali sekala jadi jahat). Hehehe..

   By the way, thanks korang datang beraya rumah aku.. Ada rezeki ke sana, aku datang pulak beraya rumah korang.. InsyaAllah.. ^_^ 
Okayy.. penat dah aku menaip panjang2 ni. Aku mengundur diri dulu ye.. Kalau rajin aku update cter yang terbaru pulak. Bye2.. ^^


 

Saturday, 15 July 2017

Atas Nama Cinta

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

   Sekarang jam menunjukkan pukul 12.55 a.m .. Wahhhh... gigih ape pulak aku update blog pepagi ni..!! HAHAHAHA...

   Entahlahh tetiba baru terjaga dari tidur terasa nak update. Takde benda merepek pun aku nk update, just one song lyric only yg dari dulu aku suka lagu ni.. tajuk dia yang kat atas tu.. "Atas Nama Cinta by UNIC".. you know what..? Macam mana aku blh terminat lagu ni..! Semuanya ketika zaman study dulu. Dulu kat hostel (rumah kami 34-2-2 je) ada buat Usrah.. So, kak Aisyah (a.k.a Murabbiah) kalau ape2 aktiviti luar mesti dia ajak pergi.

   Kebetulan ada program (aku dh tak berapa ingat). But, most to ke arah perkahwinan lah tajuknya gittew. Dan.. dibuat di dlm UKM. So, macam biasalah kan, bila ada ceramah mesti ada persembahan lagu dari peserta. So, bila depaorg menyanyi lagu ni. Aku pun dh mula terminat. Dalam hati aku tika tu "woahhh.. lagu best, orang yg buat persembahan pun best. Tak mengecewakan.."

   Cinta tu maksud dia luas.. Cinta yg aku ingin perkatakan disini bukan cinta menjurus kepada manusia, tapi cinta yg menjurus kepada Cinta Ilahi.. Yang kadang2 kita terlupa, kita terlalai dengan semua ni.. Malas nk explain panjang2.. korang hayati bait2 kata lagu ni ye.. Rajinkan diri dengan membaca ye.. okay, bye.. <3

               




 

My Annoying's Manager

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum..    Sekarang jam menunjukkan pukul 4.53 p.m . Keje semua dah settle. Filing dah settle, quot...