Saturday, 14 July 2018

Sikap Anak Bongsu

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..


Buka facebook, asyik jumpa benda ni je. So, i update di blog.

Baik, sikap anak bongsu yang perlu ketahui is :-

1) Agak Susah Nak Faham Diri

    I : Sometime laa.. Kadang2 rasa keliru dengan diri sendiri. Lagi2 bila mood yang berubah-ubah..

2) Bila Rasa Kecewa Suka Pendam Sendiri

    I : Yes.. mostly mmg suka pendam. Tapi, kalau rasa nak bercerita atau luahkan, me lebih senang dgn my mom.

3) Suka Korbankan Diri Sendiri

    Me : HAHA.. takde apelah nak dikorbankan.
    
4) Suka Ketawa & Ceria Selalu

    Me : Ketawa tu ye bila ada something yang kelakar. Kadang2 gelak tu tak blh nak kawal. HAHA.. Hmmm.. Ceria selalu tu tak kot. tapi, tgk pada situation laa.

5) Sangat Manja & Suka Dimanjakan

    Me : Me tak tau why anak yg last ni people selalu kaitkan dengan anak manja. why ?? For me,even me anak yg last but me nak kata anak manja tu takdelah sangat. Biasa je mcm anak yg first, second, third and so on..

6) Jenis Cepat Merajuk & Cepat Sejuk

    Me : Merajuk tu biasalah mcm org lain. tapi, merajuk tu kadang2 sekejap je. Nak rawat tu tak perlu pun org pujuk bagai, nak kena bagi bunga and whatsoever lah kan. Cuma, diri sendiri yg kena rawat dgn 'think positive'.

7) Kadang-kadang Suka Buat Andaian Sendiri

    Me : Yup. sometime. HAHA.. sebabnya mcm yg Number 1 tu lah.

8) Lemah Dengan Pengurusan Duit

    Me : Sedikitlah bab ni. Tapi, kena fikir jgk. Kalau boros sangat sampai tak save tu parah lah diri nanti. Lagi2 time saat kita memerlukan duit. So, kena fikiran jauh sikit.

9) Tidak Suka Mengeluh, Terima Seadaanya

    Me : Tak jugaklah. kadang2 mengeluh jugak. (Nauzubillah.. doakan aku hindar sikap mcm ni). Maybe sebab penat kn. So, itu yg rasa berat sangat nak tanggung. Tapi, perlu kikis dalam diri.

10) Boros Tapi Suka Belanja Orang

    Me : Yeah.. that's me.. Mostly, banyak spend duit pada makanan bagi family makan. Seriuosly, kalau shopping pun tak beli ape2 sangat. Ckplah nak shopping brg berjenama ke. Me tak pandang semua tu. Yang me pandang makanan je. HAHA..

11) Tak Suka Kena Compare (Banding)

    Me : Macam kebanyakn orang tak suka diri kena compare.

12) Jenis Berani Buat Berani Tanggung

    Me : No comment..

13) Walaupun Kurang Matang, Pandai Berdikari Sendiri

    Me : Sikit lah..



Sekian.. 10.11 pm


Thursday, 21 June 2018

Terbaik untuk kita

Bismillahirrahmanirrahim

Mungkin pertemuan kita takdir-Nya

Mungkin perkenalan kita izin-Nya

dan

Mungkin perpisahan kita tertulis atas kehendak-Nya

Mungkin hari ini kita bersama

dan

Mungkin esok kita akan terpisah

Jika tidak berpisah diri dan jiwa, mungkin juga roh dan jasad

Kita tidak tahu..

Kerana kita bukan DIA, yang mengetahui segala isi dan langit

Aku milik DIA

Kau milik DIA

Kita adalah milik DIA

Cuma satu yang kita harus pegang

"Bila ada didepan mata, HARGAI. Jadi yang terbaik walaupun kau tidak. Mana tahu, ini adalah yang terakhir antara kau dan dia".

"Bila kau MEMILIH, pilih yang terbaik. Bila kau TERPILIH, jadi yang terbaik".

Secret is Happiness

Bismillahirrahmanirrahim

Terkadang menyembunyikan itu lebih baik dari memberitahu.

Bila bahagia & berduka, hanya kau dan DIA sahaja yang tahu

Bahagia tidak perlu dicanang satu dunia

Bila berduka tidak perlu disampaikan berjuta orang

Kita punya maruah, kita punya malu

Tidakkah kau tahu, bahagia dan berduka itu datangnya dari DIA,

Jika tiada 'kun fa ya kun' mana mungkin akan terjadi

Jika tidak diizinkan oleh-Nya, mana mungkin ia berlaku

Simpan ia menjadi kenangan yang terindah buat diri kamu.

Sunday, 1 April 2018

Hiking


Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. Minggu lepas dan minggu ni berturut2 kawan ajak hiking.
Minggu lepas 25/03 hiking di Bukit Saga, Ampang. Minggu ni hiking di
Sg.Lopoh, Pangsun.. Actually dekat je dengan tempat aku. 5 minit dah
sampai dah. ^_^

Kat Bukit Saga, Ampang aku g dengan 3 orang kawan iaitu Tasya, Ilas, & Asmah.
Kat Sg.Lopo ni berempat jugak tapi 2 orang kawan, Ilas and Tasya. Dan sorang 
lagi kawan Tasya, Kak Jue namanya. 
























gambar yang ni after balik dari hiking
singgah makan mee sup.. haha


Okay.. yang ni pulak gambar hari ni hiking di Sg.Lopoh, Pangsun.


























Yupp.. inilah aktiviti aku dengan diorang. Have fun.. Tapi bagi aku yang Broga dan 
Bukit Saga hiking yang mencabar. Sebab jalan dia berbukit. Kalau korang pergi
situ mesti korang akan dua pilihan, samaada nak teruskan (giveup) atau
teruskan (fighting). Mahu patah kaki weyy.. Tapi, hiking kt Sg.Lopo ni 
tak mencabar sabgat la. coz, ada certain part yg kau kena lalu bukit berterusan.
Selebihnya banyak laluan mendatar. So, kaki tsk berapa nak sakit. 
But, have fun..


Sekian..

Sunday (01/04/2018)

Sunday, 25 February 2018

Menu air tangan saya


Bismillahirrahmanirrahim


Hai, selamat petang.! hari ni cuti takde pergi mana2 lagi2 cuaca yang panas
masyaAllah.. boleh terbakar kulit kalau duk main kat luar ni. 
So, saje nak isi masa lapang sis nak citer serba sedikit menu yang sis
pernah buat. Cuma sis boleh share gambar je tau. Resepi sis tak letak disini
sebab sis malas nak type panjang2.. hehe.. 😅


Okay antara menu yang sis pernah buat seperti dibawah 
👇👇👇





Bakso

Mee Sup

Mee Goreng Basah


Cheezy Wedges


Aiskrim Vanilla Oreo

Cheese Tart

Char Kuew Tiaw

Rempeyek
(gambar ni ja ada)

Mee Kari

Spaghetti Carbonara

Nasi Ayam

Nasi Kerabu

Kuew Tiaw Goreng



Garlic Bread & Mushroom Soup

Nasi Minyak

Ayam Masak Merah

Cake Indulgence

Cake Nutella

Cake Oreo (3 bahan sahaja)

Chocolate Cake Caramel

Brownies Walnut

Brownies Strawberry


Cake Sarang Semut

Swiss Role Chocolate

Durian Crepe

Croissant Bread

Bun Pizza

Honey Bread

Pizza


Nasi Beriyani Gam

Masak Lemak Ikan Keli Salai

Cendawan Goreng


Guys, semua ni adalah menu dari air tangan sendiri. Yupp.. bukan senang nak buat.
Kadang2 menjadi, kadang2 tak menjadi. Rasa tak okay laa.. But, for sure sis nak 
makan, sis buat sendiri. Nak beli bukan tak mampu, tapi tak berapa puas nak makan.
Sebab tu, sis lebih suka beli barang sendiri, and masak sendiri.

Actually, ada lagi menu yang sis pernah buat. Cuma takda gambar yang sis boleh paparkan disini. Thanks for reading.. Luv you guys.. 😘

Sekian..

25-02-18 / 4.23 p.m



Sikap Anak Bongsu

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum.. Buka facebook, asyik jumpa benda ni je. So, i update di blog. Baik, sikap anak bongsu ya...