Sunday, 15 October 2017

Friendhip

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..






Yupp.. Betul tu. Aku berkawan bukannya pandang ape yang kau ada. 
Asalkan kau okay dengan aku, aku okay dengan kau.

Nak kata tentang bergurau, aku ni jenis susah nak bergurau dgn orang.
Tapi..tapi.. Aku boleh bergurau masuk air dengan korang, if kawan2 aku pun
jenis masuk air. Hmm.. Memang sama2 masuk air lah jawabnya.

Ermmm.. Same goes to someone that i love. 

Orang cakap, "kau suka dia / kau kawan dia sebab dia anak orang kaya ke..?"
Hey..hey.. Sorry ok..!! Ape kes aku kawan/suka kat dia pasal harta pulak ni..!!

 Guess.. let me tell you something.

Berkawan jgn disebabkan harta. Bila kau dah suka seseorang jangan
disebabkan harta. Berkawan @ sukalah sebab "keikhlasan"..

Yess.. Ikhlas..

Dalam persahabatan, dalam perhubungan aku lebih mementingkan keikhlasan
dari segala-galanya. 

Sebab..???

Dalam perhubungan/persahabatan orang mencari kebahagiaan dari keikhlasan. 
Sedangkan,
Kebahagiaan belum tentu menjadikan kita ni ikhlas. Tapi, dengan ikhlas 
sudah tentu menjadikan kita ni bahagia..

Wassalam..           7.05 p.m

Friday, 13 October 2017

Nikah's Day My Cousin

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni aku dan family selamat sampai ke homestay Kampung Beluru, Kuala Kangsar Perak. 3 hari 2 malam kami disini.

InsyaAllah, esok perjalanan kami ke rumah mak cik aku, yang aku panggil 'Wah'.. wah..wah.. kau...!!! hehehehe.. aku gurau2 je. Btw, anak mak cik aku ni a.k.a Amir esok kawen. Petang tadi baru lepas nikah.

Ape perasaan aku..???

Sedih + happy tersangat2.. 😂 Btw, let me tell you. Actually, Amir ni cousin aku dan kami sebaya. Selain dia, ada lagi cousin aku yg perempuan yg sebaya iaitu Anis namanya. Kami bertiga sweet 24 years this year 2017. hahaha.. Tapi, antara kami bertiga, Amir telah pun mendahului kami.

Tahniah Amir dan isteri.. 😘

Aku rindu kenangan kita masa kecik2 dulu.. Kau lah cousin lelaki yg aku rapat. Main basikal sama2.. Rindu weyyy... 😢 Tapi, sekarang dah besar. Lagi2 aku jarang balik kampung. Kita pun macam orang baru jumpa je. Tak rapat dh macam dulu.

Esok persandingan kau. Aku nak tengok hari bahagia cousin aku ni.

Congrates both of you..



My cousin


Anyway, selamat menempuh alam perkahwinan. Semoga menjalankan amanah sebagai seorang suami. Menjadi seorang pendidik buat isteri tercinta. Dan berbahagia selalu insyaAllah hingga ke syurga. Aku doakan.. Aminn.. 😊

Okayyy.. Dahhh.. Esok nak bangun awal. Esok aku update lagi k..!!!!

10.50 p.m

Saturday, 7 October 2017

Berhati-hati dengan jenayah sekarang

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Baru tadi terima 1 whatsapp dari kak sophie (officemates). Dia siap bagi gambar surat aduan lagi kt police kerana wallet dia dicuri orang.

Ya Allah.. Siapa la yg cuba2 buat kegiatan mencuri tu.

Kalau terdesak pun, bukan dengan cara macam tu sekali. Dapat duit pun, duit haram. Makan pun beli dari duit yang haram. Macam mana nak berkat hidup..?? Macam mana jiwa nak tenang..??

Sedih tengok kak sophie. Kad Atm dia hilang, duit rm800 hilang. Itu je lah duit dia nak bank in kt anak dia yg sedang belajar kt sana.

Hishhhh.. Geram betul dengan orang2 macam ni..!! Harap2 cepat2 la insaf dari terus menerus buat perbuatan yang terkutuk macam tu.

Buat diri aku & korang lelaki & perempuan. Tolong berhati-hati ketika bershopping, atau jalan ditengah2 orang ramai ke. Takut sangat if benda macam ni terjadi.. Kadang2 benda nak jadi sekejap & tanpa kita sedar.  Terutama sekali kita perempuan yang bawak beg sandang tu.

Seriously, aku cakap.. memang benda macam ni aku sangat berhati2.. Kalau kata nak 'bergaya' macam orang lain. I mostly, care about my safety first.. Kadang2 jalan tu pegang betul2 beg tu. Sebab, takut orang ragut atau curi barang berharga dalam beg kita.

Satu lagi cara aku kalau jalan shopping ni. Aku akan masukkan kad2 bank, ic, lesen or money to another purse. And purse tu aku masuk dalam kocek baju or seluar. Purse yang besar2 yg berisi sedikit duit ni aku masuk pada beg sandang. So, if orang yang berjaya mencuri purse yg besar tu. At least kita ada barang penting dalam purse kita pegang lagi satu ni. Kan..??

Apepun, aku berdoa supaya tak terjadi benda macam ni pada diri aku, pada keluarga aku & pada orang lain...

So, hanya mampu kata berhati-hati..

Sekian.

12.09

Wednesday, 4 October 2017

Sebuah Kata-kata


Bismiilahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..




gambar sekadar hiasan






Akhir aku kembali ke sini
Hinggap hati ku di sini jua
Lelah, duka nestapa segala...
Ke sini jua tempat mengadu

Benarlah pesan yang satu itu
Pintu-pintu di dunia telah tertutup
Namun pintu ke langit sentiasa terbuka
Ke sana hati ini merintih segala 

Siapa lagi yang sudi menerima 
Tika keburukan dan dosa terbuka
Sahabat dan teman mungkin menjauh
Namun Tuhan tetap simpati...
Dialah teman sejati yang tidak pernah membenci!

Aku kini kembali ke sini 
Merehat dan merawat duka
Sungguh...
safar ini sangat meletihkan
Izinkan  aku berehat seketika 
Sebelum dipanggil untuk berehat 
selamanya!


Kredit by : Pahrol Juoi

9.36 p.m

Saturday, 23 September 2017

Destinasi..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Rasa macam dah lama tak update blog. Rindu plak nk share story kt blog sendiri. 😅 (over plak sis rasa). hehehe..

   Alhamdulillah.. hari ni sis berkesempatan menghadiri walimatulurus anak sedara sis, Azizul dan pasangannya iaitu Adibah. Barakallah both of you.. Sis happy tengok orang dah selamat sempurnakan sebahagian fitrah hidup manusia iaitu sebuah perkahwinan & mahligai yang terbina. Menangis syaitan bila cucu Adam bersatu/terikat dengan perhubungan yang halal.







   Jangan tanya sis bila lagi okayyy...!!!

   Sebabnya, sis pun tak ada jawapan untuk itu. Sis pun tak tau siapa jodoh sis, orang mana, umur berapa. Kerana semuanya, kerja Allah. Sis sebagai hamba & manusia hanya mampu berdoa seandainya ada jodoh sis didunia ni, kurniakan sis seorang lelaki & suami yang terbaik untuk sis didunia ini, hinggalah keakhir hayat. Seorang yang dpt terima kekurangan & kelemahan sis, penyabar, setia, bertanggungjawab. Dan yang paling penting is meletakkan Allah nombor satu dalam kehidupannya seharian. Tak perfect takpe coz nobody perfect. But, don"t remove Allah in our life. Coz, without Allah life & relationship is nothing. Kosong.. Seriously..

   Doakan sis ye..!! 💞

  Korang.. sis nak bagitau dalam hidup ni 2 benda yang you perlu pilih betul2 is "kerja & jodoh". Jangan tersalah pilih..!! Mahalkan diri & cinta tu. Beri kepada si pemilik yang berhak & betul2 berhak memilikinya. Biarkan orang kata, "kau ni terlalu memilih sangat lah". Yess.. you should my dear..!! Tegas aku disini kerana pemilihan yang terbaik itulah yang menentukan how your life's become. Don't choose a perfect one. But, choose the one who always being the good one.

   Sebelum berundur diri sis nak share lirik lagu ni. hayati ye..


DESTINASI CINTA - MESTICA

Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

C/O
Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)

Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku? Ya Allah?

Saturday, 9 September 2017

Dua Benda Dalam Satu Hari

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

   Alhamdulillah.. hari ni aku happy sangat2.. guess what..? Petang tadi kak sophie (officemate), dia belikan aku handphone yang dah lama aku suruh dia tolong belikan.

   Actually, aku minta dia belikan Oppo. Coz, you know that Oppo kan smartphone yang untuk selfie. So, i guess dia punya camera okay la kot.. Entahlah.. orang kata macam tu. Tapi, disebabkan Oppo yang dijual melebihi duit yang aku beri kat kak sophie. So, aku accept je dia belikan Vivo..

   Whateverlah... aku bukan jenis cerewet sangat dalam memilih brand ni. And tak memilih sangat pun pada brand2 ni. Asal okay bagi aku, aku on je. That's it.. Tapi, camera tu yang nak tgk jugak.

   Kenapa beli banyak handphone..??

   Hurmm.. demi kerja terpaksa lah beli. Keluar duit untuk sendiri pakai. Beli untuk 'keperluan' tau. Kalau beli kerana 'kehendak' sampai sekarang aku tak beli2 lagi.. haha.. tak caya..! guess what aku plan nk beli handphone pun dari tahun lepas lagi. Sampai sekarang tak beli2.. hari ni baru beli. Terpaksa punya hal. Malas dah nak pinjam orang punya. Jangan korang fikir bukan2 pulak ingat aku ada lelaki lain guna 2 handphone ni pulak. Sekeh kepala kang.. (garang tak kak dayah). huhuhuh...

   Taraaaa.... ini lah Vivo nya yang kak sophie tolog belikan.. Siap dapat dengan botol air uolls.. haha






Beli handphone dapat free
botol air.. first time aku dapat
benda free mcm ni beli h/p. haha


   Opsss.. lupa pulak. Hari ni convocation my bestfriend, Safwan Malik.. Happy pulak tengok orang convo ni. Jadilah aku dapat convo untuk diploma dulu. Itupun dah happy + bangga. Hehehe..

   To Safwan.. Tahniah dari aku. Finally, you did it.. Semoga kejayaan hari ini memberi masa depan yang cerah untuk kau. Ingat, dimana kita berada, setinggi mana pun pelajaran kita, sehebat mana pun kita pada hari ini. Jangan lupa kepada siapa Pemberi nikmat itu semua, jangan lupa pada ibu ayah yang bersusah payah, berhempas pulas mencari duit memberi kita pelajaran, dan ini satu2nya untuk kita semua, 'jangan mudah lupa diri'. Mungkin ye kerana kita disini adalah kerana doa ibu bapa kita, doa orang sekeliling kita. Dan jangan lupa sewaktu kita susah dahulu. Supaya bila kita diatas, kita tak mudah lupa diri. Muhasabah..

   Sekian.. =)
 

Wednesday, 6 September 2017

Farhan a.k.a Student Practical..

Bismillahirrahmanirahim..

Assalamualaikum..


..........................................................................

   Guess what, Si Farhan student practical kat office ni dah habis tempoh dia berkhidmat kat sini tau. Ya Allah... macam mana aku boleh tak tau ni..!! Kak Faizah pun tak inform. ='(      Rasa sedih pula bila orang yang satu office dgn kita (even jarang tegur) dah tak lagi keje kat sini. Heheheh.. overnyer aku.. =p

   Kesian kak faizah.. mesti dia sunyi farhan dah takde.. tak dapat nak g makan sama2 dah. Kongsi2 stok makanan kat dalam laci depaorg. Pssttt... depaorang ni BFF tau..

   Hmmm.. takpelah farhan, even aku jarang nak berbual2 dengan kau tapi kenangan kita bertiga makan spaghetti sama2 kat atas takkan aku lupa. Dah2.. jangan tanya lelebih pulak..!!

   One more thing..  aku tak boleh lupa dgn kau is pasal 'Nabati' yg kau bagi bagi pada kak faizah. Entahlah.. bila aku terfikir Nabati, teringat kau dgn kak faizah.. Ahahahaha.. -_-'

   Okay lahhh... byee..
 

Friendhip

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum.. Yupp.. Betul tu. Aku berkawan bukannya pandang ape yang kau ada.  Asalkan kau...