Monday 30 September 2019

Resepi Nasi Ayam


Bismillahirrahmanirrahim..


   Semalam, 29-09-2019 celebrate birthday abang yg ketiga. Plan menu tak tau nak buat apa. Mak tanya, nak masak apa. Kalau boleh buat untuk makan malam sekali. Aku nak buat nasi ayam penyet. Tapi, mak suruh buat nasi ayam. Sebabnya, anak buah sorang tu dah pandai makan nasi berlauk. Hmmm.. kuturuti jualah.

   Pastu, aku plan nak buat cocktail buah. Kuih keria tu on the spot dapat idea time beli barang dapur kat pasaraya CS. So, menu petang tu is Nasi ayam,  Kuih keria, Cocktail buah, Buah, & Chocolate cake walnut.

 
Chocolate Cake Walnut (sponsor by mak) 


Cocktail Buah (sponsor by aku) 


Nasi Ayam


Kuih keria & Buah-buahan







   Ni resepi nasi ayam style aku yang aku rasa paling mudah lah ni aku buat. Ni, kalau orang yang malas pun boleh jadi rajin. 


Resepi Nasi Ayam 

Bahan-bahan untuk ayam:

- 1 ekor ayam potong 4 (direbus air banyak) 
- 5 ulas bawang putih (tumbuk) 
- 3 hiris halia (tumbuk) 
- Sos tiram
- Madu

--> Ayam yang telah direbus sekejap, marinate dengan bahan tumbuk tadi, pastu masukkan sos tiram and madu.  Marinate dalam 1/2 jam or lebih pun okay. 
--> Pastu, bakar dalam pembakar yang dialaskan dengan Aluminium foil selama 20 minit dengan suhu 180 darjah celcius. 


Bahan-bahan untuk Nasi:

- 4 pot beras (untuk 10 org makan) 
- 2 ulas bawang putih (tumbuk) 
- 2 hiris halia (tumbuk) 
- 1 sudu kecil butter or margarine
- 1 sudu kecil minyak masak
- pewarna kuning
- Air stok ayam
- 1 helai daun pandan
- 1 kiub ayam
- Garam

--> Panaskan minyak and butter/margarine. Kemudian masukkan bahan tumbuk. Dah kuning baru masukkan air stok ayam, pewarna kuning, kiub ayam, dan sedikit garam. (garam jangan letak banyak sebab kiub tadi pun dah rasa masin). Dah menggelegak tu baru masukkan dalam periuk yg berisi beras. Dan masukkan daun pandan untuk mewangikan. Dah masak, boleh hias dengan taburan bawang goreng, bagi menyedapkan lagi rasa nasi ayam tu. 

Bahan untuk Sos cili

- 8 biji cili merah (blend) 
- 5 biji cili api (blend) 
- 4 ulas bawang putih (blend) 
- Cuka
- Garam / gula
- Sos cili

--> Masakkan bahan yang diblend. Masukkan cuka,  garam,  gula n sos cili. Pastu pandai2 adjustlah rasa tu so that ada rasa masam, manis, n masin.. 

Bahan untuk kicap :

- Kicap kipas udang (manis) 
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 
- 2 hiris halia (ditumbuk) 
- air stok ayam
- tepung jagung (untuk memekatkan kuah) 

--> Masakkan air stok ayam, kicap, bahan yang ditumbuk, dan sedikit air tepung jagung. Kacau sehingga kuah kicap pekat. (make sure jangan terlalu pekatlah. Agak2 cair sikit okay dah) 

Bahan untuk sup :

- 2 ulas bawang putih (tumbuk) 
- 2 hiris halia (tumbuk) 
- Daun sup
- bawang goreng
- 1 kiub ayam
- garam

--> Masukkan air stok ayam tadi dan campurkan dengan bahan tumbuk,  kiub ayam, garam. Kalau rasa air stok ayam tu sikit. boleh campur dengan air biasa. Biar menggelegak. Last sekali dah masak, baru letak daun bawang n bawang goreng. (aku buat sup ni tak tumis n tak letak minyak pun. Sebab air ayam tadi dah berminyak lemak dah pun).

   Okay,  pastu hias lah dengan salad, timun,  n tomato.. Pastu, sedia untuk dihidangkan. Kalau korang tengok nasi ayam aku ni setiap bahan masakan tu aku masukkan bawang putih n halia.. itulah, rahdia penyedap rasa nasi ayam.. Simple dan mudah.. Boleh try and error okay. 
Bye.. 


Sekian 

30-09-2019 / 9.26 pm

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Bercucuk Tanam

 Bismillahirrahmanirrahim.. Hari ni aku terajin nak update blog. HUHU.. So, aku nak share hobi baru aku bercucuk tanam dan bagaimana aku bol...